Pikéthy Konzi
Iskola

Iskolatörténet

Az iskola alapítását több éves, sőt évtizedes előkészítő munka előzte meg. Ez elsősorban Cs. Nagy Tamás volt zeneiskolai igazgató nevéhez fűződik. Az ő kitartó munkája nélkül valószínűleg ez az intézmény soha nem jött volna létre.

A gyakorlati munka az 1987/88-as tanév során indult meg. Ekkor szerveződött az iskola első tanári kara, mely lebonyolította az első felvételi vizsgákat is. Az induló intézet az összes zenekari hangszeren indított tanszakot, ezen kívül a kitűnő helyi adottságokat kihasználva orgona, valamint zongora szakot is. Ez a későbbiekben magánének, hárfa és szolfézs-zeneelmélet tanszakokkal bővült, mára pedig a régizene, jazz és népzene tanszakok is elindultak.

Az első tanév 1988/89-ben indult. A közismereti oktatás még a következő tanévben is ideiglenes épületekben, javarészt óraadó tanárokkal folyt, miközben az új, Kossuth téri épület felépítése folyamatosan zajlott, végül az 1991/92-es tanév évnyitóján ünnepélyesen átadásra került. Az iskola tetőtere azonban mindmáig beépítésre vár.

Az új szárny birtokbavételével kezdte meg tanulmányait a negyedik induló évfolyam, ezzel teljes lett az iskola tanulói létszáma. A statisztikai adatok szerint ez a létszám 110-120 tanuló között mozog. Ez magában foglalja a közismereti és a szakmai tagozatot is. A növendékek kollégiumi elhelyezését a városi középiskolai kollégiumokban biztosítjuk. Az iskolát Vác Város Tanácsának VB-je alapította, melynek későbbi jogutódja, Vác Város Önkormányzata 1996-ban működtetésének feladatait Pest Megye Önkormányzatának adta át.

A 2000-es évek elején iskolánk életében több fontos esemény is történt: a 2001/2002-es tanévtől az országban elsőként indítottuk el népzene tanszakunkat, és a népzene középfokú oktatásában azóta is meghatározó szerepet játszunk, továbbá komoly sikereket érünk el. Hamarosan jazz tanszakunk is elindult; mindkét új tanszakra országosan elismert, kiváló művésztanárokat hívtunk meg. Hangszerparkunk két nagy értékű hangszerrel gazdagodott: pályázati forrásból, Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas, váci zongoraművész segítségével a Zeneiskola hangversenytermébe egy FAZIOLI hangversenyzongorát vásároltunk, valamint szintén pályázati forrásból készíttettük el Peter Šefl cseh mesterrel a szintén újonnan induló régizene-oktatás számára csembalónkat. 2004-ben iskolánk felvette a váci zeneszerző—karnagy, Pikéthy Tibor (1884—1972) nevét.

A megyei Önkormányzat 2011-ben iskolánkat takarékossági okokból összevonta a váci Selye János Humán Szakközépiskolával, így 2014-ig a Selye János Humán-és Zeneművészeti Szakközépiskola Pikéthy Tibor Tagintézményeként működtünk. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 2013-as megalakulása óta iskolánk fenntartója a KLIK Ceglédi Tankerülete volt.

2014-ben egy régi álom vált valóra: a teljesen egybeépült, intézményileg azonban mégis külön működő Bartók Béla Zeneiskola és szakközépiskolánk végre egy intézményként, mindkét névadóját megtartva Váci Bartók—Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola néven működik tovább. Az egyesült intézmény első igazgatója Dr. Bednarik Anasztázia orgonaművész, aki évtizedek óta a zeneiskola és a szakközépiskola orgonatanára, a szakközépiskola igazgatóhelyettese, majd igazgatója, tagintézményi státuszának idején tagintézmény-vezetője, majd a 2013/2014-es tanévben a Zeneiskola igazgatója volt. Az új intézmény fenntartása a KLIK Váci Tankerületéhez került. Első közös tanévnyitó ünnepségünkön, 2014. augusztus 31-én az iskola hangversenytermét a zeneiskola építtetőjéről és legendás igazgatójáról, a szakközépiskola megálmodójáról és alapítójáról, Cs. Nagy Tamásról neveztük el.

Az iskola alapítása óta az országban nagyon sok hasonló iskola létesült. E kihívásnak pontos célkitűzésekkel és színvonalas oktatással tudunk eleget tenni. Reményeink szerint e törekvés a jövőben is sikeres lesz.

© MMXX Váci Bartók—Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola | Utoljára frissítve: 2008. október 13.
Oldaltérkép | Impresszum | Kapcsolat | Technikai információk és hibabejelentés | Zeneiskola