Hangszerbemutató
 

Kedves leendő Zeneiskolások!

Szeretnénk a hangszerválasztásban segítséget nyújtani az alábbi rövid hangszerleírással, kisfilmekkel. Zeneiskolánkban nagyon sokféle hangszer közül választhatsz.
A hangszertanuláshoz jó hallásra és szorgalomra van szükség. Ahhoz, hogy szépen megtanulj a választott hangszeren muzsikálni, gyakorolni kell!
Iskolánknak nagy hangszer-parkja van, így általában mindenkinek tudunk az alkatának és tudásszintjének megfelelő hangszert kölcsönözni. Ez alól csak a zongora a kivétel.
Most nézzük, hogy milyen hangszerek közül választhattok! A rövid kisfilmeket a Youtube csatornáról válogattuk össze.

Vonós hangszerek

A hegedű

A hegedű, a vonós hangszerek családjának legkisebb méretű, és legmagasabb hangú tagja. Négy húrja van, amit vonóval szólaltatunk meg, de van, mikor ujjakkal pengetjük. Az egyik legnehezebb hangszernek tartják, ami a tanulmányok első éveiben érezhető leginkább. Ám, a kezdeti nehézségek után nagyon nagy élményt jelent játékosának és hallgatójának is. Elsősorban jó hallású gyerekeknek ajánljuk.

 

A cselló

A csellót játék közben a földre kell támasztani és ülő testhelyzetben játszunk rajta. Aki a csellót választja, a hangszer adottságainak köszönhetően, megszólaltathat harmóniák alapjául szolgáló mackósan dörmögő mély hangokat éppúgy, mint magasan ívelő dallamokat. A hangszer tanulását jó hallású, rugalmas kezű, türelmes, kitartó és erős koncentrációval bíró gyermekeknek ajánljuk.

 

A bőgő

A legmélyebb vonóshangszer, négy húros. Ezen a hangszeren csak a nagyobb gyerekek tanulnak. Mély tónusú hangjával a zenekarok meghatározó hangszere.

 

Fafúvós hangszerek

A furulya

A furulya egyike a legrégebbi hangszereknek. Használjuk mind a népzenében, mind a komolyzenében. Könnyű megszólaltatása miatt a fafúvósok előkészítő hangszereként kap leginkább szerepet.

 

A fuvola

A fuvola korábban fából készült, ezért ma is a fafúvós hangszerek közé soroljuk, bár manapság teljes egészében fémbol gyártják. Sok területen találkozhatunk vele, szóló hangszerként, zenekarokban és kamarazenében is. 8 éves kortól ajánljuk.

 

Az oboa

Fafúvós, úgynevezett duplanádas hangszer. Zenekarban gyakran szolisztikus szerepe van, majdnem olyan magasan játszik, mint a fuvola. A nád kicsi nyílása miatt csak 4. osztálytól ajánlott. Korábban megterheli a szervezetet. Remek megoldás, ha előkészítésként furulyával kezdünk.

 

A klarinét

A klarinét az egyik legfiatalabb fafúvós hangszer, szinte minden műfajban népszerű: klasszikus zene, népzene, jazz, világzene. Nagy a hangterjedelme (közel 4 oktáv) és dinamikai lehetőségei is szélesek. 8-9 évesen el lehet kezdeni, de furulya előtanulmányok révén már egészen korán csatlakozni lehet a klarinétos osztályhoz.

 

A fagott

A fafúvós hangszercsalád legmélyebb tagja a fagott. Nagy mérete miatt négy részből állítható össze a játékra kész hangszer. A fagottot főleg zenekari hangszer. Méreténél és súlyánál fogva, kb.10-12 éves kortól lehet elkezdeni. A gyerekek később „belenőnek” a fagottba, addig előkészítő hangszerként furulyáznak. A hangszer tanulásához elengedhetetlen a jó fizikai erőnlét. Szükséges alul és fölül legkevesebb két-két állandó fog megléte. A laza kézízületek előnyt jelentenek.

 

Rézfúvós hangszerek

A rézfúvósok tanulásához szükséges alul és felül 4-4 állandó fog megléte. A rézfúvósokhoz nem szükséges különösen erős testalkat, de a sportos mozgékony gyerekek biztosan könnyebben szólaltatják meg! Fogszabályzóval nagyon nehezen lehet ezeket a hangszereket megszólaltatni.

A trombita

Fényes hangú, ünnepélyes hangszer a trombita. A rézfúvós család legmagasabb hangú tagja. Használata a szimfonikus zenekartól a pop-zenéig minden műfajban elterjedt. Már egészen fiatalon el lehet kezdeni a tanulmányokat, akár 6-7 évesen is.

 

 

A kürt

A kürt a klasszikus irodalom egyik kedvelt szólistája. A zenekari irodalomban rengeteg szimfonikus műben hallható bársonyos, hajlékony, kifejező hangjával. Bár speciális tartása (jobb kézzel a hangszer tölcsérében) fejlettebb alkatú gyerekek számára ajánlott.

 

A harsona

Az egyik legősibb hangszerünk, amely gyakorlatilag létrejötte óta változatlan formában használatos. Egyszerre fényes és lágy a hangja. Tolókája, amellyel a különböző magasságú hangokat fogjuk, látványossá teszik a hangszert. A tolóka hossza miatt viszont csak kicsit magasabb, 9-10 éves korban ajánlott megkezdeni a hangszer tanulását.

 

A tenorkürt

Lágy, kifejező hangú hangszer. többnyire ülő testhelyzetben játszunk rajta, da amint a fizikai alkata a gyereknek lehetővé teszi, inkább állva folytatjuk a munkát. Legtöbbször a harsonát előkészítő hangszerként oktatjuk, pedig rendkívül színes lehetőségei vannak a tenorkürt játéknak! Kifejezetten virtuóz játékra alkalmas és például a fúvószenekarok egyik legfontosabb szólama a tenorkürt!

 

A tuba

A hangszercsalád legmélyebb hangú tagja. Használata a zeneirodalomban a romantikus korban terjedt el, ma már elképzelhetetlen nélküle egy szimfonikus koncert. A rézfúvósok nagybőgőjeként nélkülözhetetlen a fúvószenekarokban, vagy rézfúvós kamaraegyüttesekben is. Ha valaki ebbe a hangszerbe szeretne bele, előbb tenorkürt tanulásával kezd, majd 11-12 éves korban folytathatja tubával.

 

Akkordikus hangszerek

Ütőhangszerek

Felsorolni is nehéz az ütőhangszerek mindegyikét. A tanulmányok elején csak kisdobon ismerkednek a gyerekek a ritmusok világával, de utána fokozatosan megismerkednek az ütős dallamhangszerekkel is pl. vibrafon, marimba, xylofon, stb.
Ha kíváncsiak vagytok az ütősök sokszínűségére, kattintsatok az alábbi linkre.
Utazás az ütőshangszerek világában

 

A hárfa

A hárfa az egyik legnépszerűbb hangszer, a kislányok kedvence. Saját hangszer nem feltétel, gyakorolni az iskolában lehet. Ha egy kisgyereknek kézre áll a hárfa, jó a ritmusérzéke, a kottát megtanulja olvasni és kitartóan gyakorol, nagyon szép darabokat tud életre kelteni.

 

A gitár

Igen népszerű hangszer, amelyre mindig többszörös a túljelentkezés. Nagyfokú elszántság, szorgalom és koncentráció szükséges az élvezhető gitárjáték elsajátításához, mivel a két kéznek tökéletes összhangban kell lennie, valamint az ujjaknak nagyon kifinomult mozdulatokat kell végezniük. Minőségi hangszín eléréséhez a jobb kéz ujjain néhány milliméteres körömre van szükség, amely rendszeres karbantartást igényel. A gitározásra legalkalmasabb kézalkat: gömbölyű, laza, mégis erős, mozgékony.

 

Billentyűs hangszerek

A zongora

A legtöbb jelentkező zongorán szeretne tanulni! A legfontosabb feltétel a saját hangszer. Azt kérjük, hogy csak az jelentkezzen zongora szakra, aki vállalja, hogy tanévkezdésre megoldja az otthoni rendszeres gyakorlás kérdését. A hangszertanulás követelménye a jó hallás és a megfelelő kéz alkat.

 

Az orgona

A „hangszerek királynője”. Csak minimálisan négy elvégzett zeneiskolai zongora év után lehet jelentkezni.

 

forrás: Utazás a zenekari hangszerek világába
https://www.youtube.com/watch?v=owyrpPBllIQ
https://www.youtube.com/watch?v=pYoTILB3bag
https://www.youtube.com/watch?v=hxDoVCX3Gio