Dr. Krulik Eszter

hegedű, kamarazene, zenekar

Krulik Eszter

Végzettség:

Saját meghatározó tanárai:

Skultéty Antalné, Prof. Rainer Küchl, Dr. Járdányi Zsófia, Prof. Lissauer Péter, Dr. Kertész István, Zsigmondy Dénes, Stuller Gyula

Művészeti tevékenység:

Krulik Eszter Artisjus-díjas hegedűművész olyan együtteseknél fordult meg koncertmesterként és szólamvezetőként, mint az Insomnio Ensemble (Utrecht, Hollandia), az Ostravska Banda (Ostrava/New York), a Quasars Ensemble (Pozsony) és a Kassai Állami Filharmónia Szimfonikus Zenekara. Budapesten állandó vendégkoncertmestere az UMZE és a Thrensemble együtteseknek. Repertoárján különleges helyet foglalnak el a 20-21. század alkotásai, emellett a historikus előadásmód is közel áll hozzá, rendszeres résztvevője az Orfeo Zenekar hangversenyeinek. Szólistaként a Dutch Symphony Orchestra, a BBC Scottish Symphony Orchestra, a Glasgow Chamber Orchestra, a Kassai Állami Filharmónia, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a Vác Civitas Szimfónikus Zenekar élén adott hangversenyeket. 2015 óta a Vác Civitas Szimfónikus Zenekar koncertmestere.

2011-ben alapította vonósnégyesét, a Krulik Kvartettet, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusz hallgatóiból. 2012-ben Maurice Ravel díjat nyertek Saint-Jean-de-Luz-ben, a Nemzetközi Ravel Akadémián. 2013-ban rezidens kvartettként vettek részt az Ostrava Days elnevezésű kortárszenei fesztiválon, Csehországban. Bemutatkoztak már Szlovákiában is, ahol a modern zenét népszerűsítő, nemzetközi hírű Quasars Ensemble-vel dolgoztak többek között. Több ősbemutató fűződik nevükhöz, hazai hangversenyeik közül egyre többet rögzít a Magyar Rádió. Nagy megtiszteltetés számukra, hogy jelentkezésüket elfogadta a Banff Center és rezidens kvartettként — egyedüli magyar együttesként — meghívást kaptak az Evolution of the String Quartet 2018 elnevezésű nyári fesztiváljukra Kanadába.

2019-ben alapította Sonus Cordis (Szívhang) elnevezésű együttesét, akikkel a régi zenétől a szabad improvizációig folytatnak zenei kísérleteket.

A Krulik Kvartett videói a YouTube-on:

A Sonus Cordis videója a YouTube-on:

A Sonus Cordis koncertje a FUGA-ban

Volt növendékek:

A Beliczay Gyula Versenyen 2018-ban arany minősítést szerzett kamaracsoportja: Flamich Fruzsina, Száraz Réka és Pásztor Letícia hegedű-triója.

Egyéb tevékenység:

Eszter — már a Pikéthy Konzi tanáraként — 2019-ben elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíját, aminek keretein belül az 1700-as években íródott, konzis korosztályt megszólító hegedűetűdökhöz komponál hegedű-kíséretet. „Etűd-duókkal a felemelkedésért” mottójú pályázata egy olyan pedagógiai újításnak ad teret, amelyben a klasszikus hegedű szakos tanulók együtt muzsikálva tanárukkal a zenei nyelvezet közvetlenebb elsajátítását kapják. Egyedülálló kezdeményezése a váci Pikéthy Konziból indult útjára, mára már több intézmény is csatlakozott felhívásához: az etűd-duók tesztelésében részt vesz többek között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium vonós tanszaka, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium vonós tanszaka és a Miskolci Egyetem Zeneművészeti Intézetének vonós tanszaka. A készülő etűd-duókról iskolánkban forgatott kisfilm, iskolánk tanulóinak résztvételével itt tekinthető meg:

Iskolánk tanára: 2017 óta