Pikéthy Konzi
Hírek / Koncertek

Vissza a listához

A zene az kell — együttműködés és közösségi szolgálat

2018. március 25. 23:00

A Váci Egyházmegyei Karitász iskolánkkal, valamint a Pivár Ignác Iskolával összefogva pályázatot nyert az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében megvalósítandó együttműködésre. Az együttműködés keretében iskolánk diákjai közös programokon vesznek részt a Pivár Ignác Iskolába járó, értelmi fogyatékkal élő tanulókkal. Az együttműködés célja, hogy a közösségi szolgálat keretében a diákok maradandó tapasztalatokat és élményeket szerezzenek, ami motiválhatja őket a további önkéntességre. A programsorozat első eseménye a Pikéthy Konzi hagyományos március 15-i zenés vonulása és megemlékezése volt: 2018. március 14-én 11 órakor a két iskola diákjai, valamint az együttműködésben szintén részt vevő Váci Egyházmegyei Karitász munkatársai a konzis növendékek zenéje kíséretében vonultak végig a városon a váci Kossuth tértől az 1848-as emlékműig, az egykori váci csata helyszínére.

A Karitász által koordinált program „A zene az kell” címmel nyert 400 000 Ft támogatást az Új Európa Alapítvány az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel közösen kiírt pályázatán.

A Karitász egyik súlyponti területe a fogyatékkal élők segítése. Ezért keresték meg a Pivár Ignác Általános Iskolát, amely egy speciális oktatási intézmény: tanulási nehézségekkel küszködő enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekeket gondoznak itt a pedagógusok a normál oktatási intézményektől eltérő tanmenettel; speciális fejlesztésekkel.

A Pivár Ignác Általános Iskola diákjai délelőtt a március 15-i ünnep alkalmából kézműves fogalkozáson vettek részt: zászlókat, nemzeti színű virágokat készítettek, majd nevelőikkel eljöttek a váci Kossuth térre, hogy bekapcsolódjanak a zenés felvonulásba. A konzisok műsorát követően a Pivár Általános Iskola diákjai az emlékmű tövében elhelyezték zászlóikat és virágaikat.

„Az együttműködés keretében a konzis diákokat a találkozások alkalmával érzékenyíteni szeretnénk a sérült gyermekekkel való együttélésre és a mindennapokban való segítésükre” — áll a Karitász a pályázatról és a március 14-i nyitórendezvényről szóló részletes, képes beszámolójában. Remélik, hogy hosszú távon egy gyümölcsöző kapcsolat alakul ki az intézmények és a diákok között, akik majd a Karitász tevékenységét megismerve annak tevékenységébe is szívesen bekapcsolódnak. A november 30-ig megvalósítandó programokban nagy hangsúlyt kap a zene. A közös programokon lesz éneklés, zenélés; ugyanakkor virág- és faültetés, kézműves foglalkozások, sok játékkal és vidámsággal.

© MMXX Váci Bartók—Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola | Utoljára frissítve: 2018. március 25.
Oldaltérkép | Impresszum | Kapcsolat | Technikai információk és hibabejelentés | Zeneiskola