Pikéthy Konzi
Hírek / Koncertek

Vissza a listához

Iskolánk népzene tanszakos diákjai és tanárai a Duna Tv-ben. Frissítés: már elérhető a műsor a videotárból

2011. február 19. szombat 0:36

Frissítés: a műsor már elérhető a Duna Tv videotárában: http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=695418

Február 19-én, szombaton 12:35-től ifjú tehetségekkel, lelkes tanárokkal és hamisítatlan népzenével várja a Duna Televízió nézőit Katona Erika, az Etnoklub műsorvezetője. Vendégei ezúttal az első állami támogatású zeneiskola, a Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei, valamint oktatói. A tanári gárda egyik főoszlopa, a műsor meghívottja Blaskó Csaba tanár, népzenész is, aki többek közt az Aranytíz Kultúrház visszatérő muzsikusa.

A Duna Televízió ismertetője a műsorról:

„Egy különleges tanintézmény képviselői látogatnak el a Duna Televízió Etnoklubjába február 19-én, szombaton 12.35-kor: nézőink megismerkedhetnek a Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolával, amely az ország egyik legszebb részén, a Dunakanyarban, Vác városában működik immár 23 éve. Az iskola legfontosabb feladata és kötelessége a zenei tehetséggel megáldott növendékek felfedezése, tehetségük fejlesztése, és olyan közegbe való segítése, ahol a leginkább megvalósulhat és kibontakozhat hivatásuk.

Az intézmény névadója, Pikéthy Tibor zeneszerző, karnagy 1884-ben született, egy olyan korszakban, amikor az oktatás minőségét elsősorban az egyház határozta meg. Pikéthy nevéhez fűződik az első állami támogatású zeneiskola alapítása Vácott. Itt nemcsak népzenével foglalkoznak, de a komolyzene és a dzsessz oktatása is fontos. Az alapítás mérföldkőnek bizonyult a magyar zeneoktatás történetében, hiszen a példán felbuzdulva több hasonló tanintézet is létre jött.

De vajon miért fontos a gyerekeknek megismerkedni a népzenével? Mennyiben kortársunk a 21. században a hagyományos muzsika? Mennyire van átjárás a műfajok között, és hogyan működik maga az iskola? A válaszokat megtudhatjuk Dr. Bednarik Anasztázia igazgatótól, Bobár Zoltántól és Blaskó Csabától, a népzene tanszék hegedű tanárától, aki iskola népzene tanszakának oszlopos tagja, a magyar népzenei élet egyik prominens alakja, és egyben rendszeres muzsikusa az Aranytíz táncházainak. Ő az oktatói-muzsikusi kettős szerepkörről, a népzene aktualitásáról vall az Etnoklubban. Tőle ugyanakkor mindent megtudhatunk egy nagyszerű kezdeményezésről, az országos népzenei tanulmányi versenyről, ahol fiatalok mérik össze tudásukat.

A műsor főszereplői azok a középiskolás korú fiatal muzsikusok lesznek, akik autentikus erdélyi népzenével, etno-alapú dzsesszel és Bartók Béla népzenei feldolgozásával mutatják meg: a Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában magas fokon tanítják a zenét.”

Forrás és további információ: http://www.dunatv.hu/sites/dunatv/mini/etnoklub/index.html

© MMXX Váci Bartók—Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola | Utoljára frissítve: 2011. február 20.
Oldaltérkép | Impresszum | Kapcsolat | Technikai információk és hibabejelentés | Zeneiskola