Pikéthy Konzi
Hírek / Koncertek

Vissza a listához

Új jazz-szakok az iskolában

2008. január 10. csütörtök 18:03

Cikkünk megjelenése óta az iskola jazz-ütő tanárának személye módosult. Kérjük, tekintse meg a jazz tanszak oldalát.

Iskolánk a jövő tanévben több jazz-szakot is indít országosan elismert, kiváló művésztanárok vezetésével. A diákok a jazz-zongora és a jazz-gitár mellett már jazz-szaxofon, jazz-bőgő és basszusgitár, valamint jazz-ütő szakokra is felvételizhetnek, így az egyéni hangszeres órák mellett lehetőség nyílik majd zenekari és improvizációs gyakorlatok beindítására is, amely a jazz-oktatás rendkívül fontos részét alkotja.

Az új jazz-szakok beindításával egyúttal szeretnénk elérni, hogy iskolánkban a jazz tanszak a néhány éve elindult és azóta igen szép sikereket elért népzene tanszakhoz hasonlóvá válhasson.

Kérjük a tisztelt érdeklődőket, hogy a felvételi módjáról és követelményeiről érdeklődjenek az adott szak tanárának a jazz tanszak oldalán megadott elérhetőségén, illetve ennek hiányában az iskola elérhetőségeinek egyikén.

A jazz tanszak tanárai

Jazz-zongora: Nagy János

Nagy János

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát jazz-zongora, zeneszerzés és hangszerelés szakon. 1995-ben Vilniusban a Nemzetközi Szóló zongora Versenyen második, 1996-ban a Krakko Jazz Juinors versenyen 1. helyezést, egy évvel később a Getxo Nemzetközi Jazzfesztiválon a „legjobb szólista”-díjat, 2003-ban pedig az „Év hangszeres szólistája”-ként eMeRton-díjat nyert. 2005-ben Artisjus díjat vehetett át. Eddigi pályafutása során többek között az alábbi zenészekkel játszott együtt ill. készített felvételt: Alex Acuna, Arnie Somogyi, Ben Castle, Bernard Maseli, David Murray, Dave Samuels, Dewey Redman, Krzysztof Scieranski, Garry Willis, Paco Sery, Sangoma Everett, Tony Lakatos, Winston Clifford. Szólóban a vilniusi verseny után Londonban és Prágában adott koncerteket.

Saját triójával (Nagy János Trió), a 2001 évi Mediawave Fesztiválon együtt játszottak a világhírű David Murray szaxofonossal. A Gramofon Magazin kritikusai a koncertet az „Év Jazz Eseményének” szavazták. 2002 májusában Dewey Redman volt az együttes partnere. A Trió fellépett már számos külföldi fesztiválon (Krakkó, Macau, Vilnius, Varsó).

Hét szerzői lemeze jelent meg különböző formációkkal: Hard Line Projekt, Táncok, Hazafelé, Szívemet Hozzád emelem, Tale, Adj már csendességet, Pop music.

2002 -ben a szegedi Kövér Béla Bábszínház felkérésére írt egy egyfelvonásos operát, melyet 2003 novemberében mutattak be. 2003-ban Malek Miklóssal közösen feldolgozták Bizet Carmen című operáját. Átiratukban egy új mű született mely a jazz, klasszikus és a kortárs zene izgalmas ötvözete. A darab bemutatóján Al diMeola közreműködöt. A művet Horváthországban a Pulai Arénában is bemutatták.

2004-ben Pálhegyi Máté fuvolaművésszel megalapították a Free Style Chamber Orchestrát. A két eltérő háttérrel rendelkező muzsikus olyan hibrid felállású, 19 fős zenekart hívott életre, amelyben egy komplett jazz-kombó és vonószenekar játszik együtt, fafúvósokkal kiegészítve. 2006-ban a Budapesti Fringe fesztivál egyik fődíját nyerte a zenekar, mely egy önálló koncert a 2007-es Budapesti tavaszi Fesztiválon az Uránia Filmszínházban. 2006 tavaszán jelent meg az együttes első CD-je „Pop Music” címmel a Classic Sound records gondozásában. Az albumon a címadó dalon kívül – mely Borlai Gergő és Lukács Péter szerzeménye – Nagy János kompozíciói hallhatók.

Megalakulásától tagja az European Mantra együttesnek, mely ma Magyarország egyik vezető jazz-rock formációja.

2007-től a visegrádi országok kulturális minisztereinek tizenhatodik találkozójára látrehotott V4 Oktett (a négy ország legtehettségesebb fiatal jazz-zenészeiből álló együttes) hangszerelője, vezetője.

www.janosnagy.com

Jazz-gitár: Bende Zsolt

Bende Zsolt

Zenei tanulmányait hat évesen hegedű szakon kezdte a marosvásárhelyi Zenei Szakközépiskolában, később gitározni tanult. 1989-től a budapesti Postás Zeneiskolában folytatta tanulmányait, majd rövidesen helyi klubokban lépett fel. 1993-ban Londonba költözött, ahol rendszeresen koncertezett.

1996-tól a bostoni Berklee College of Music ösztöndíjasa, itt hangszerelést és zeneszerzést tanult. Tanárai: Mick Goodrick, John Abercrombie, George Garzone, Charlie Banacos, Hal Crook. Tanulmányai ideje alatt több európai (Anglia, Portugália, Olaszország), valamint brazíliai turnén vett részt. Tagja az Arnie Somogyi Quintetnek, amely nagy sikerrel szerepel a híres londoni Ronnie Scott's és Pizza Express klubokban.

2003 decemberétől Budapesten él, Arnie Somogyi Improvokation zenekarának gitárosa, amelynek tagjai többek között Tony Lakatos, Szakcsi-Lakatos Béla, Borbély Mihály is. 2004-ben alakult Bende Quartetjével gyakran fellép; tagjai: Szanday Mátyás (bőgő), Bacsó Kristóf (szaxofon), Gary Willcox (dob), Bende Zsolt (gitár).

www.zsoltbende.com

Jazz-szaxofon: Zana Zoltán

Zana Zoltán

1976-ban született az NDK-ban, Halléban. A miskolci Bartók Béla Zeneiskolában klarinétozni tanult, majd egy Chick Corea lemez hatására kezdett el komolyabban érdeklődni a jazz iránt. Idén végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 1999-ben első helyezést ért el a Magyar Rádió Ablakos Lakatos Dezső szaxofonversenyén. Ugyanebben az évben jelent meg Bacsó Kristóffal közösen készített First Steps című első lemeze, melyet hamarosan követett Opposite Forces című album az Electric Jazz Force-szal.

Jazz-bőgő, jazz-basszusgitár: Horváth Balázs

Horváth Balázs

1998-ban szerzett diplomát a LFZF Jazz Tanszakának basszusgitár szakán. Ebben az évben a Berklee Summer School növendékeként (Perugia) Dave Clarknál tanult.

1999-től a Conservatoire National Supérieur de la Musique-ben (Párizs) folytatta tanulmányait Riccardo Del Fra-nál.

Zenei pályafutása során többek között az alábbi zenészekkel, együttesekkel koncertezett és készített felvételeket: David Liebman, Carlos McKinney, Al Foster, Mike Manieri, Daniel Humair, Gadó Gábor, Spányi Emil, Regős István, Oláh Kálmán, Binder Károly, Gerendás Péter, Gyárfás István, Grencsó István, Juhász Gábor, a Cotton Club Singers, Tűzkő Csaba, a Borbély Műhely és Quartet „B” (Borbély Mihály együttesei), a Budapest Jazz Orchestra, a Hardline Trió, az Equinox, a Kőszegi Quartet és az Egon Bondy Quartet.

Jazz-ütő: Berdisz Tamás

Berdisz Tamás

1969-ben született, zenei tanulmányait 6 évesen, zongoristaként kezdte. 13 évesen kezdett ütőhangszerekkel foglalkozni. Tanulmányait a Pécsi Zeneművészeti Szakiskolában folytatta. Első találkozása a jazzel itt történt, mikor a konzervatórium diákjaiból létrehozott Big Band dobosa és hangszerelője, később vezetője lett. 1989-1992-ig elvégezte a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium Jazz Tanszakát, ezzel párhuzamosan tanítani kezdett. Ekkor különböző formációkban már aktív klubzenészként dolgozott. A jazz zene szinte minden ágát kipróbálja. Játszik dixielandet, swinget, latin zenét, fusion-t. Játékára a big band és a latin zene van a legnagyobb hatással. 1995-től a Cotton Club Singers tagja 1996-ig. 1996-tól '97-ig Gerendás Péter zenekarában játszott. 1997-ben és '98-ban dolgozott Pege Aladárral is. 1998-ban Fred Hersch New York-i jazz zongorista magyarországi turnéján működött közre. 1998-tól az „Esti Showder” TV-show állandó dobosa, valamint ismét a Cotton Club Singers állandó tagja annap megszűnéséig. 2000-2004 között a Határőrség big band-jének dobosa. 2002-2006 között elvégzi a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakát. Jelenleg a csepeli Egressy Béni Jazzkonzervatórium tanára. Tanárai voltak: Pápai István, ifj. Szabó Ferenc, Kiss József, Kovács Gyula, Nesztor Iván. „...és van néhány, számomra fontos ember,akik rengeteget segítettek abban, hogy lehetek dobosként minél jobb zenész: Babos Gyula, Makovics Dénes, Regős István”. Állandó zenekarok: Budapest Jazz Orchestra, Fábry Showder Band, Cotton Club Singers, Szalóky Classic Jazz Band, Regős Trió, Coolman Quintet, Tomi Stars, Jazzretsh, Soulwhat!

© MMXX Váci Bartók—Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola | Utoljára frissítve: 2008. január 10.
Oldaltérkép | Impresszum | Kapcsolat | Technikai információk és hibabejelentés | Zeneiskola