Pikéthy Konzi
Hírek / Koncertek

Vissza a listához

ARBOS Improvizatív Jazz Estek

2007. október 14. vasárnap 22:00

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre az ARBOS Improvizatív Jazz Estek hangversenysorozat. Az öt koncertből álló, különböző zenei stílusokon átívelő sorozat keretében a magyar improvizatív zene legjelesebb képviselői lépnek fel a Bartók Béla Zeneiskola hangversenytermében. A szervezők idén is a szellemi és zenei nyitottság jegyében, stílusokon átívelve állították össze a hangversenyek programját, amely most még bővebb és változatosabb lesz, mint az előző években. Az öt koncertből álló rendezvény fellépői között megtalálhatók azok a művészek, akik már eddig is az ARBOS-estek meghatározó szereplői voltak, de több újdonsággal is találkozhat idén a közönség.

Az ARBOS Improvizatív Jazz Estek 2007 vendégei között kiemelkedő helyet foglal el az a két improvizatív együttes, amely mind előadói apparátusát, mind pedig zenei világát tekintve egészen különleges élményt ígér a közönségnek. Elsőként Szabados György és az Új Dimenzió Műhely koncertjére kerül sor. A Babits Antal klarinétos által vezetett kortárs improvizatív együttes (további tagjai Klenyán Csaba – klarinét és Jávorka Ádám – brácsa) együttműködése a „szabad zene” legnagyobb magyar alakjával, Szabados Györggyel nem csupán szerencsés találkozás. A négy kiváló muzsikus a lélek teljessége felé igyekszik mélyen átélt, érzékeny, gondolatokban gazdag zenéjében. Hasonló, mégis más utat jár Vígh András, a Párizsban élő tekerőlantos, aki triójával (Márkos Albert – cselló, Mezei Szilárd – hegedű) az improvizáció adta szabadságot kihasználva folyamatos útkeresésben van, egymással zenei „kölcsönhatásba” lépve mindig új és új helyekre, távoli, mesebeli vidékekre jutnak el. Ez a két különleges, mély és izgalmas zenei világban mozgó együttes alkotja az idei sorozat keretét: november 7-én az Új Dimenzió Műhely koncertje nyitja meg, december 5-én pedig a Vígh – Márkos – Mezei trió koncertje pedig bezárja a sorozatot.

Az idei év újdonságai közé tartozik a „XXI. század hangjai” címet viselő koncert november 24-én, amelyet a szervezők azzal a céllal kapcsoltak be a sorozat programjába, hogy a neves, a zenei életben már több évtizede jelen levő nagy művészegyéniségek mellett bemutassák az improvizatív zene legtehetségesebb ifjú képviselőit. Ezt a sort az idei évben a rendkívüli érzékenységgel és kreativitással bíró fiatalokból álló Aurora Borealis fellépése nyitja meg. November 21-én a Binder-Borbély duó koncertjével folytatódik a hangversenysorozat. A két Európa-hírű muzsikus évtizedek óta a jazz élvonalába tartozik, ám mindkettőjük közös vonása, hogy rendkívül otthonosan mozognak a jazzen kívül más zenekultúrákban is. Számtalan koncertet adtak már itthon és külföldön, valamint két közös lemezük is megjelent: a Hangok (2000) és a 7 duet – Hommage a Bartók Béla (2004). A koncerten ezek műsorából játszanak, de elhangzanak majd új kompozíciók is. Immár hagyományosnak számít a sorozat történetében Szabados György szólókoncertje, amelyre ezúttal november 28-án kerül sor. Bátran mondhatjuk, hogy Szabados György az improvizatív zene hazai megteremtője. Zenéje rendkívül dinamikus, a hagyomány és a modernitás értelmében is európai és magyar zene, telve a spontaneitás frissességével és a szellem erejével. Különleges hangulatú koncertjein páratlan zenei és szellemi élményekkel gazdagodhat a hallgató, aki engedi magát a zongora hangjai által elvarázsolni.

A szervező Consort Zenei Alapítvány reméli, hogy ez a valóban különleges és egyedülálló programsorozat élvezetes és egyúttal lélekemelő élményt nyújt majd a közönségnek.

© MMXX Váci Bartók—Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola | Utoljára frissítve: 2007. október 14.
Oldaltérkép | Impresszum | Kapcsolat | Technikai információk és hibabejelentés | Zeneiskola