Pikéthy Konzi
Hírek / Koncertek

Vissza a listához

Börzsöny Barokk Napok negyedszer

2007. augusztus 6. hétfő 14:38

Augusztus 23-27. között már negyedik alkalommal rendezi meg a Consort Zenei Alapítvány a Börzsöny Barokk Napok régizenei fesztivált, amelynek művészeti vezetője Lachegyi Imre furulyaművész, iskolánk tanára. Az idei év különlegessége, hogy idén a világ egyik legjobb énekegyüttese, az angol The Hilliard Ensemble lesz a fesztivál fő fellépője.

A fesztivál „házigazdái”, a magyar zenei életben már hosszú évek óta jelenlevő Sonora Hungarica Consort és Sebastian Consort mellett idén a nagy nemzetközi elismertségnek örvendő, fiatal muzsikusokból álló Accord Vonósnégyes, valamint a hazai és külföldi színpadok ünnepelt vendége, Ábrahám Márta hegedűművész lesz a fesztivál vendége, aki önálló koncertjét teljes egészében a barokk legnagyobb mesterének, Johann Sebastian Bachnak szenteli. Ezek a koncertek a Börzsöny festői falvainak (Szokolya, Nógrád és Kismaros) templomaiban kerülnek megrendezésre.

A fesztivál programjába azonban idén a régió kulturális központjának számító barokk város, Vác is bekapcsolódik. A város megújult főterén álló 250 esztendős Fehérek temploma ad majd otthont az angol énekeskultúra igazi nagykövetének számító The Hilliard Ensemble hangversenyének. A négytagú együttes fellépése kétségkívül egyike az ország legrangosabb zenei eseményeinek, annál is inkább, mert rendkívül izgalmas, különleges műsorral érkeznek hozzánk: a hangverseny keretét a XV. század nagy francia zeneszerzőjének, Guillaume Dufaynak Se la face ay pale című miséje alkotja majd. A mise tételei között pedig a reneszánsz következő generációjának legnagyobb hatású alakja, Josquin Desprez motettái, valamint a gregorián zene egyik központjából, a szintén franciaországi St. Martial kolostorból származó gregorián énekek szólalnak majd meg.

A Börzsöny Barokk Napok minden programja különleges élményekben fogja részesíteni azokat, akik útra kelnek, hogy Budapesttől alig egy órányira megtapasztalják a Börzsöny szívének regékbe illő csodás hangulatát, a hegyek és erdők adta atmoszférában, a barokk templomok hűs falai között részt vegyenek a középkortól a barokkig terjedő zenei időutazásban, amelyben a legnevesebb hazai és külföldi előadók lesznek segítségére. Akik augusztus utolsó napjaiban elzarándokolnak a Börzsönybe, részei lehetnek e nagyszerű kulturális eseménynek, amelyet egyszerűen és lényegretörően így fogalmazhatunk meg: hangversenyek hegyek között.

További információk a fesztivál honlapján találhatók: www.borzsonybarokk.hu

© MMXX Váci Bartók—Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola | Utoljára frissítve: 2007. augusztus 6.
Oldaltérkép | Impresszum | Kapcsolat | Technikai információk és hibabejelentés | Zeneiskola