Pikéthy Konzi
Hírek / Koncertek

Vissza a listához

Szoboravatás a Kossuth téren

2006. szeptember 26. kedd 19:58

Kossuth Lajosnak állít emléket az a szobor, amelyet szeptember 19-én, kedden avattak fel ünnepélyes keretek között Vácott, a Kossuth téren. A Munkácsy-díjas művész, Gyurcsek Ferenc által készített alkotás névadója a róla elnevezett téren, vagyis a Kossuth téren kapott méltó helyet. Vác város negyedik díszpolgárának, Kossuth Lajosnak a tevékenységét, munkásságát Dobai János, történész, a város harmincegyedik díszpolgára, a hazai Kossuth Szövetség tagja ismertette, felidézve Kossuth életútjának főbb állomásait a szép számban megjelent érdeklődő előtt.

Beszédében kitért arra, hogy a kiváló államférfi több alkalommal is járt Vácott. Egyik alkalommal megszervezte az éppen akkor pusztító tűz oltását, megmentve ily módon a város egyik középületét. Az első hazai, Vác és Budapest között közlekedő vasúti pálya üzembe helyezése alkalmából szervezett ünnepségen is járt Kossuth Lajos Vácott, sőt a Hétkápolnával szemben épült Honvéd-emlékmű elkészítését is támogatta anyagilag.

Dr. Bóth János polgármester, országgyűlési képviselő az ünnepségen elmondta, a világban mintegy kétszázhúsz szobor készült Kossuthról, s örömét fejezte ki, hogy ezentúl Vác is ezen települések közé tartozik. Említést tett arról, hogy Hajdu Sándor városi képviselő évekkel ezelőtti kezdeményezése az önkormányzat támogatásával valósulhatott meg. A kétszáznégy esztendővel ezelőtt ugyanezen a napon, vagyis, szeptember 19-én született Kossuth szobrát Hajdu Sándor leplezte le és köszöntő gyanánt elénekelt egy nótát, amely a remek államférfi cselekedeteit elevenítette fel. Az ünnepségen a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola tanulói és Kiss Attila, a Juhász Gyula Általános Iskola diákja működött közre.

A szobor leleplezése után koszorúzásra került sor. Az önkormányzat, a Kossuth szövetség, és a pártok képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit, virágait. Az ünnepségen Gosztonyiné Kossuth Erzsébet, az államférfi késői utódja is jelen volt.

Forrás: Vác Online

Képek a szoboravatásról
Képek a szoboravatásról
Képek a szoboravatásról
Képek a szoboravatásról

© MMXX Váci Bartók—Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola | Utoljára frissítve: 2007. január 12.
Oldaltérkép | Impresszum | Kapcsolat | Technikai információk és hibabejelentés | Zeneiskola